Članci

Povijest

Cijela priča oko našeg društva počinje 1928. godine kada su mještani svojim radom i uz pomoć tadašnjeg općinskog poglavarstva izgradili školu, a za prvog učitelja došao je čak iz Koprivnice gos. Kazimir Sabol, izuzetno važna osoba za daljnji duhovni, kulturni, graditeljski i sveukupan život Ostrne.

Učitelj Sabol bio je iz svećeničke obitelji, inteligentan i obrazovan i kao takav vrlo utjecajan čovjek, te je pokrenuo cijeli niz akcija na uređenju mjesta i poboljšanju življenja.

Prva akcija bila je 1929. godine kada je sa nekolicinom mještana osnovao Dobrovoljno vatrogasno društvo. Među osnivačima bili su: Franjo Harambaša kao prvi predsjednik društva, Josip Novak kao prvi tajnik društva i Tomo Jambrek kao prvi zapovjednik društva, te ostali: Mijo Cik, Ivan Kandučar, Mato Novosel, Andro Muškon, Stjepan Krpanić, Josip Tundulić, Ivan Novak, Mijo Krpanić, Ivan Antolković, Tomo Jendric, Tomo Tundulin, Mijo Krpanić, Stjepan Pužek, Vid Lukec, Josip Holek, Vid Pavlić, Adam Habeković, Mirko Kucifer i Stjepan Jambrek.

Na inicijativu učitelja Sabola članovi društva uz svesrdnu i nesebičnu pomoć mještana 1931. godine izgradili su Vatrogasni dom koji je po svojoj prelijepoj i monumentalnoj fasadi jedinstveni građevinski objekat. Zemljište za izgradnju doma darovao je gos. Petar Kožić, ciglu za izgradnju darovao je gos. Daight vlasnik ciglane u Dugom Selu, a 50 m³ hrastove građe darovali su mještani iz svojih šuma. Iste godine kupljena je i prva vatrogasna zaprežna ručna pumpa koja se i danas može vidjeti ispred Vatrogasnog doma. Kum te pumpe bio je gos. Ignac Sever, vlasnik mlina iz Dugog Sela.

Sljedeće 1932. godine izgrađena je željeznička stanica, a 1933. godine izgrađena je kapelica, posvećena Sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Kapelica je svoju izgradnju čekala još od 1880. godine kada je u velikom požaru izgorjelo pola sela, pa su se mještani zavjetovali izgraditi istu.

Tijekom II. Svjetskog rata u Ostrni je bilo jako Njemačko uporište sa bunkerima od željezničke stanice do rijeke Zeline, a vojnici su bili razmješteni po selu, pa tako i u školi i u Vatrogasnom domu. Prilikom  jednog partizanskog napada na njemačku jedinicu 1943. godine oštećen je i Vatrogasni dom. Nakon rata mještani su ga obnovili svojim radom i doprinosima.

Tijekom vremena Vatrogasni dom je u akcijama svojih članova nekoliko puta mijenjao svoj unutarnji izgled, a ponekad je bio i zapušten, naročito tijekom Domovinskog rata. Kasnije uz pomoć Gradskog poglavarstva i g. Ivana Jambreka obnovili smo ga 1998. godine, kada je potpuno uređen i doveden u stanje u kakvom ga i danas vidite, a 2004. godine dograđen je i sanitarni čvor.

Društvo  je u početku svoga rada djelovalo na području Mjesnih odbora Velika Ostrna, Mala Ostrna i Leprovica. Od 1979. godine kada je u Leprovici osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo, DVD Ostrna djeluje na području Mjesnih odbora Velika Ostrna i Mala Ostrna, a sukladno zakonu udruženo je u Vatrogasnu zajednicu grada Dugog Sela.